Kaupunginosa numero 48 - Pääskyvuori

Pääskyvuori on kaupunginosa Turun itäosassa, Varissuon ja Itäharjun välissä, jonne pääsee hyvin kaikilla Varissuolle menevillä linja-autoilla. Alueen selkeästi hallitsevin maamerkki on Pääskyvuoren linkkitorni, joka on Turun korkein rakennelma (lähteestä riippuen 122 tai 133 metriä).

Alue sijaitsee selkeästi kahden liike-elämältään vilkkaamman lähiön, Varissuon ja Itäharjun välissä. Tämä näkyy kaupunginosassa olevien palveluiden vähyytenä. Suuremmat kaupat ja liikekeskittymät loistavat poissaolollaan, kun lähietäisyydellä Littoistentietä molempiin suuntiin on suuret kauppakeskukset ja Itäharjun teollisuusalue. Alue tuntuukin ensikosketuksella kiireettömältä ja rauhalliselta. Juuri sellaiselta paikalta, jonne rauhaa ja luontoa kaipaava ihminen voisi asettua kiireisestä keskustasta viettämään laadukasta perhe-elämää.
Monet Pääskyvuoren kadut, tiet ja polut on nimetty lintulajien mukaan

Pääskyvuoren rakennuskanta koostuukin pääosin matalista asuinrakennuksista. Korkeampi rakentaminen on sijoittunut pääosin erilleen kaupunginosan länsipuolelle, jossa sijaitsee Laukkavuoren asuinalue.

Pääskyvuorta on suunniteltu viheralueita suosien. Tien varsilla olevien talojen piha-alueet ovat nykyiseen kaupunkien kaavoitukseen nähden riittoisat ja erityisesti Laukkavuoren, Pääskyvuoren ja Hurttivuoren mäet tuntuvat vielä paikoin jopa metsältä, vaikka saarekkeina toki ovat melko pieniä.

Korkeampi rakentaminen on sijoittunut pääosin kaupunginosan
lounaisosassa sijaitsevalle Laukkavuoren asuinalueelle.
Pienen kävelyretken jälkeen löysimme Pääskyvuoren liikekeskuksen ja sen yhteydessä olevat liikkeet. Lyhyen neuvottelun jälkeen päätimme pistäytyä Ravintola Linnunradassa keräämässä energiaa tulevalle kiipeämiselle kohti Pääskyvuoren huippua ja siellä meitä odottavaa Pääskyvuoren linkkitornia. Vaikka normaalisti emme jokaista löydettyä liiketilaa erikseen mainitse, on Linnunradasta mainittava, että tilat olivat suhteellisen esteettömät. Ravintolasta löytyi tilava inva-wc ja kaikkiin tiloihin oli mahdollista kulkea ramppeja pitkin. Myös ravintolasta ostettu kahvi antoi odotetusti energiaa kohti tulevaa matkaa.

Pääskyvuoren liikekeskuksen lähistöltä löytyvä Ravintola Linnunrata.
Matkalla Pääskyvuorelle ohitimme Pääskyvuoren koulun, jonka tielle näkyvä osuus sai meidät molemmat sanomaan yhteen ääneen: “Tuo on kaikkein koulun näköisin rakennus, jonka mä olen koskaan nähnyt”. 1960-luvulla rakennettu koulun alasiipi onkin varsin koulumainen ja siksi myös tavallaan aikuisen silmin miellyttävä katsella. Koulun alasiivessä toimii myös hammashoitola, joka tekee kyseisestä rakennuksesta varmasti jokaisen lapsen suosikin.
Portaat Pääskyvuoren koululle. Puiden välistä näkyy osa koulun alasiipeä.

Emme väittäisi hyvänä päivänäkään olevamme mitenkään urheilijoita, mutta kipuaminen Pääskyvuorelle oli melko vaivatonta. Huipulle vie hyväkuntoinen hiekkatie ja sitä kävellessä unohtaa nopeasti olevansa kuitenkin edelleen kaupungissa. Tien toisella puolella olevat vanhemmat puut ja kalliot luovat tunteen luonnossa kävelystä. Puun välistä pilkahtavasta kalliosta voi nähdä graffititaiteilijoiden kädenjälkeä, kuin muistuttamassa, että tässä paikassa ja hetkessä yhdistyy jotain luonnollista ja jotain ihmisen tekemää. Puut nousevat niin tiheään ja korkealle, että linkkitornia ei välillä näe.

Pääskyvuoren korkeimmalla kohdalla meitä kuitenkin odottaa tuo kuuluisa linkkitorni. Pelkästään tornin katselu aiheutti toisessa kirjoittajista pientä heikotusta. Torni on rakennettu 1960-luvulla valtion omistamille maille. Historiansa aikana sen kautta kulki hyvän sijaintinsa vuoksi suuri osa ulkomailta tulevasta tietoliikenteestä. Nykyään tornista löytyy myös turkulaisten radioamatöörien FM-toistinasema.
Pääskyvuoren linkkitorni on Turun korkein rakennus ja
Pääskyvuoren selkeästi näkyvin maamerkki.

Laskeutuminen Pääskyvuoren huipulta takaisin Littoistentielle sujuu hämmentävän nopeasti. Mieleen muistuu, että olemme kuitenkin loppujen lopuksi kaupungissa. Pääskyvuoren läntisenä rajamerkkinä toimii Aurajokeen laskeva Jaaninoja, joka monipuolistaa entisestään alueella olevaa luontoa. Pääskyvuori jättääkin vierailijalleen kuvan asuinalueesta, jossa luonto on lähellä, vaikka etäisyyttä kaupungin keskustaan on alle viisi kilometriä.

Vierailukohteena kaupunginosan keskeinen nähtävyys on ehdottomasti Pääskyvuoren linkkitorni. Alueella sijaitsee myös Pääskyvuoren historiallinen kasarmialue, jonka portit olivat valitettavasti vierailumme aikana kiinni. Pyrimme pääsemään kasarmille kiertämään lähiaikoina ja teemme täydentävän jutun alueesta, kun saamme tutustumisen järjestettyä.
Talvitiellä, joka johtaa Pääskyvuoren kasarmille, löytyi
Turun Eläinsuojeluyhdistys ry:n "Elukoi liikkeel" -tarroja, joiden
turkulaisuutta ei voi kuin arvostaa.

Comments

Popular posts from this blog

Kaupunginosa numero 23 - Illoinen

Kaupunginosa numero 54 - Koroinen