Kaupunginosa numero 23 - Illoinen

Illoinen on kaupunginosa Turun Hirvensalon saarella, Särkilahden ja Oriniemen välissä. Illoisiin pääsee linja-autoilla noin puolen tunnin välein. Alueen keskeisin nähtävyys on Illoisten siirtolapuutarha.

Retkemme Illoisissa alkoi tutustumalla Illoisten siirtolapuutarhaan, jossa ihmiset tekivät kesän istutuksia. Alueella on neljän kujan ympärille rakennettuja siirtolapuutarhan rakennuksia ja pihoja, jotka pääsevät loistoonsa ja kunniaansa kesän edetessä. Toukokuun alkupuolella alue on kuitenkin varsin miellyttävä vierailukohde. Rakennukset ja pihat ovat hyvin pidettyjä ja ympäröivä luonto luo rauhallisen tunnelman. Autoja ei näy, ihmiset puuhastelevat rauhassa istutusten parissa ja kiire karisee omilta harteiltakin kävelyn lomassa.
Illoisten siirtolapuutarhan maisemat luovat rauhallisen tunnelman.

Jatkoimme matkaa pitkin Illoistentietä, joka alueelle sopivasti on hiekkatie, jota ympäröi molemmin puolin peltomaisema. Asutusta on vähän ja luonto tarjoaa monipuolista nähtävää. Illoistentietä kävellessämme löysimme pienen soralla päällystetyn polun, joka johti pellon laitaa pitkin pieneen koivumetsikköön. Metsikön läpi kulkiessa olo on kuin vanhassa suomalaisessa elokuvassa. Aika on pysähtynyt, ympärillä laulaa linnut ja olo tuntuu virkeältä. Jollain oudolla tavalla tunne on levollinen, kun pääsee lähelle luontoa. Siirtolapuutarhassa alkanut tunne rauhasta vain vahvistuu, kun reittimme vie metsikön läpi Illoistenjärven rannalle.

Illoistentie on hiekkatie, jota ympäröi molemmin puolin peltomaisema.
Järven rannalta löytyi hyvin pidetty laituri, jonka päästä pääsi ihailemaan pienen järven maisemaa. Laiturilta löytyi myös penkki, joka suorastaan kutsui istumaan pidempäänkin. Itse Illoistenjärvi on erittäin matala ja rehevä, emmekä voi suositella siinä uimista varsinkaan levien kukinta-aikaan. Näin alkukesästä järven ranta on kuitenkin mukava kävelykohde ja suhteellisen lähellä Illoistentien bussipysäkkejä. Valitettavasti ainakin oman vierailumme aikana polulle oli kaatunut kaksi koivua, joten reitti ei ole esteetön.

Illoistenjärvi on pieni, vain noin 9 hehtaarin kokoinen.
Palasimme järven rannalta takaisin päätielle ja jatkoimme matkaa pidemmälle Illoisiin, kohti Häppilän aluetta. Alueelta löytyy kaunis rakennuskokonaisuus, jonka ohi kävelemällä pääsee nimettömälle tielle, jonka itsetehdyssä viitassa luki muistaaksemme Länsiranta. Tie johti metsän läpi meren rannalle, josta voi käydä merimaiseman lisäksi ihailemassa etäältä Kommon saarta. Tien varrelta löytyy myös monipuolisesti sekametsää, kivikkoa ja suoalueita - jokaiselle jotakin.

Luonto on Illoisten suurin myyntivaltti. Mikäli keskustan asfalttiviidakko ja betoni ovat ajoittain liikaa, kannattaa hypätä bussiin 50 tai 51 ja suunnata Illoisiin. Lyhytkin kävelyretki näissä maisemissa tuo helpotusta maaseudun kaipuuseen.

Kommon saaren pääsee näkemään Häppilässä meren rannalta.
Illoisten luonto tarjoaa monenlaista nähtävää, kuten pieniä suoalueita.

Haluamme vielä huomauttaa, että vaikka Häppilästä löytyvä rakennuskokonaisuus oli ehdottomasti näkemisen arvoinen, arvioimme, että kyseessä oli yksityisasuntoja. Pyrimme välttämään ihmisten kotien kuvaamista tämän blogin tekemisen yhteydessä.

Comments

Popular posts from this blog

Kaupunginosa numero 54 - Koroinen

Kaupunginosa numero 48 - Pääskyvuori